COMING HOME ON EARTH

At the Koekamp, Malieveld The Hague last Sunday, the sun is casting its last rays, slowly sinking, the fire crackling, the deep sound of the big ceremonial drum pulsing into our bones. Seventy people around the fire, one by one stepping up, stroking the Eagle’s feather, offering some tobacco to the flames and then speaking out, for love, life and Earth! The elder man says:

‘The Malieveld is my tribal ground’, I was born in this city. I’ve crossed these grounds many times, many years, but tonight it really felt like coming home, coming home on Earth!’

‘I can recite three Sanskrit poems, about love, life and nature’, the woman said while she offered some tobacco to the fire. And so the Summer Solstice Ceremony ended.

leo vdv

The sound and incredible energy of the drums were with me until the next morning. The mails and calls started to come in. The Summer Solstice made its shift into a new season very consciously this year. In many places around the world Ceremonies took place. In South India the DHAN Foundation had a great 21st Ceremony with Indigenous Elders from fisher folk, agriculture farming and shepherd (nomads) communities of Tamil Nadu. They collected three pots of water from the sacred spring on their land and poured the water to the sacred Bodhi tree at the entrance of the grounds. In Bark River, Michigan, Earl and Aisha Meshigaud Elders of the Potawatomi tribe conducted a Sacred Ceremony and so did Bruce Hardwick on the grounds of the Three Fire Tribe in Indiana. At the Alifuru, communities are doing Sacred Drumming for 48 hours. In France, Peter Bal and his ‘tribe’ held the Earth’s Call Ceremony, burning Sacred Fires and playing strings to tune with the Mother Earth. On the grounds of the Ferryhouse in Varik, the Netherlands, Peter van Luttervelt lit the Sacred Fire for the seventh time starting in 2013. Suprabha Seshan sang to the Mother Earth at the break of dawn at the Gurukula Botanical Sanctuary in West India. And many, many other places around the globe held their Ceremonies for Mankind and the Earth.

Looking back at an awesome day, starting at the break dawn at 5:22 and ending a little past ten in the evening. Singing and calling to the East, lighting the Sacred Fire and starting the Sacred Drumming in the early morning hours by Elders Pelpina Sahureka and Bapak Amus from Bangsa Adat Alifuru, the indigenous Alifuru people,  Duane Kinnart  from the Three Fires Peoples and Van Archiquette, non-traditional Elder from the Oneida Peoples started a Historic Day. The Water Ceremony carried out by the women, just the way Aisha Meshigaud and Pat Hardwick had pointed out three weeks earlier at Bark River, Michigan, appeared out of nothing at the right moment.

The drumming procession through The Hague and the Ceremonies at the Peace Palace and Peace Tree along the way were light-footed and light-hearted. Carried by the many drums, moving, meeting, sharing.

membakar sacred fire

Bp Amus membuka upatjara

prosessie

dalama perdamaian 3

groepsfoto prosessie

vredesboom 1

vredesboom Van

3 tua adat dimuka gedung istana

Advertisements

2 thoughts on “COMING HOME ON EARTH

 1. Bijzondere Ceremonie in den Haag op 21 juni 2015

  Onze neef Frank Heckman had ons uitgenodigd voor een ceremoniële dag in den Haag met vertegenwoordigers van inheemse volken, als aanloop naar de klimaattop in Parijs die eind november zal plaats vinden. Vooral inheemse volken voelen zich verbonden met “moeder aarde” en maken zich zorgen om klimaatverandering. Daarom hebben er op 21 juni op diverse plekken in de wereld drum-ceremonies plaats gevonden die duurden van zonsopgang tot zonsondergang.

  Zo ook in Den Haag waar op het Malieveld de ceremonie alom 5 uur 22 gestart was! Het tromgerof-fel trok ons vanzelf naar de Koekamp toe, een mooie plek met hoge bomen, waar de trommelaars rond een hele grote drum bezig waren; onder een zeil, want rond 10uur regende het behoorlijk. Dat scheen niemand te deren – moeder aarde heeft ook regen nodig- en het grote vuur ging niet uit! Bij de grote witte tipi zagen we Frank die ons voorstelde aan zijn vriend Duane, Indianen-Elder, overgekomen uit Michigan, hij was de fire-keeper van zijn stam. Blij begroetten we Joyce en Stephanie die de opening in alle vroegte hadden bijgewoond! Om 10 .15 vertrokken we in een lange stoet, netjes 2 aan 2, naar het Vredespaleis. We werden begeleid door vnl. jonge politie-agenten.

  Het verliep allemaal heel rustig en ordelijk, geen spandoeken, natuurlijk ging het trom geroffel wel door! De donkere Molukkers met hun rode hoofdtooi en halsdoeken trokken de aandacht; een jonge politieagent vroeg ons naar de bedoeling van deze tocht. Dat het ging om een aanloop naar de klimaattop in Parijs had hij niet begrepen; hij dacht meer aan een demonstratie tegen onderdrukking. Bij het Vredespaleis mochten slechts 9 mensen door het hek naar binnen voor de geplande ceremonie daar, de rest moest wachten buiten het grote hek. Al trommelend natuurlijk, waardoor de spanning er in bleef.

  Ik maakte van de wachttijd gebruik om handtekeningen te verzamelen “tegen kernwapens”, een campagne van PAX, die een verbod op kernwapens aan de orde wil stellen in de Tweede Kamer. Dat leek me bij het Vredespaleis wel toepasselijk! En zo werkte het ook, jong en oud tekende. Tot onze vreugde verscheen ook onze Frank van West, die na zeer vermoeiende dagen er toch bij wilde zijn.

  Tegen het middaguur vertrok de stoet naar de Transvaal-buurt, een flinke tippel- helemaal naar het Herman Costerplein (ingang Delftselaan), waar in 2006 een vredesboom is geplant door Jack Swamp, een stamoudste van het Mohawk volk. We vormden een kring om de boom (volgens mij een eik) en onder voortdurend tromgeroffel werden nu een aantal rituele handelingen verricht. De aanwezige Elders strooiden iets bij de boom, hielden speeches en voerden tenslotte dansen uit rond de boom,waaraan we mee mochten doen. Toen de vertegenwoordiger van de inheemse volken in Nederland, Leo v.d. Vlist, gesproken had, greep Noud zijn kans en zei mooie dingen over ‘peace’ die bij ons zelf moet beginnen; ik bond ondertussen de vredesvlag in regenboogkleuren, die ik bij me had, om de stam van de boom .Zou dat wel in goede aarde vallen?

  Maar Duane gaf me er een knuffel voor. De tocht terug naar het Malieveld liep dwars door de stad en tenslotte door het centrum, waar we veel bekijks hadden. Dat niemand begreep waarom we daar zo liepen, scheen de Elders niet te deren, Een enkeling vroeg er naar. Hadden we toch een spandoek met uitleg mee moeten voeren? Ik vond het lopen onder het geluid van de drums een heerlijke ervaring. Je hoefde niet meer na te denken,alleen maar lopen en kijken, je werd helemaal stil en leeg van binnen. Noud mocht het drummen een tijdje van iemand overnemen, het is best vermoeiend. Terug op de Koekamp (om 3 uur) namen de mensen van de grote drum het weer over, zittend op de grond konden we uitrusten, wat eten, praten. Joyce en Stephanie hadden voor pannekoekjes gezorgd. Pas bij zonsondergang (22.07 uur) zou de ceremonie afgesloten worden, maar zolang hebben wij niet gewacht.

  Frank Heckman heeft samen met Leo van de Vlist en Samuel Sahureka deze bijzondere gebeurtenis vorm gegeven en georganiseerd. Het is de bedoeling dat op weg naar de klimaattop in Parijs er nog meer evenementen plaats vinden, bv rond 21 september (vredesdag) op een groene plek even buiten Parijs. Raadpleeg de website van Frank: http://www.Embassyoftheearth.org Een bijzonder initiatief dat we graag willen blijven volgen.

  Willemien van West.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s